Sinunkin kodiksi Konnevesi? – uuden hankkeen myötä tyhjiksi jääneet pihapiirit herätetään henkiin

Konnevesi panostaa vahvasti kunnan elinvoimaisuuteen. Pysyäkseen elinvoimaisena yhä jatkossakin, kunta tekee toimia, joilla sammuneiden valojen taloihin saadaan asukkaita ja uusia asukkaita odottavat rakennukset saadaan jälleen hyötykäyttöön. Tähän vastatakseen Konneveden kunta on käynnistänyt kärkihankkeenaan uuden Konnevesi – Maaseutuasumisen kotikunta -hankkeen eli tuttavallisemmin Kodiksi Konnevesi -hankkeen.

Kodiksi Konnevesi -hanke on kaksivuotinen Leader Maaseutukehityksen rahoittama hanke, jonka konkreettisena tavoitteena pelastaa tyhjiksi jääneet tai jäävät talot. Tällä hetkellä Konnevedellä on koettu haasteeksi se, että vaikka paikkakunnalle olisi tulijoita, ei kiinteistöjä ole myynnissä. Ilmiö on tuttu myös laajemmin Suomesta ja nyt Konnevedellä pyritään sitä kampittamaan.

– Lähden vetämään hanketta innolla, sillä kulttuurimaisemamme ansaitsevat tulla pelastetuksi. Jokainen henkiin herätetty pihapiiri on tärkeä, ja vain säilyttämällä maaseutu asuttuna pysymme elinvoimaisina. Olemassa oleva rakennuskantamme on liian arvokas happanemaan käyttämättömänä ja moni kaupunkilainen vaihtaisi mielellään betonikuution punaiseen tupaan ja perunamaahan, kertoo hankkeen projektipäällikkönä aloittanut itsekin maalle Konnevedelle muuttanut Salla Turunen.

Konnevesi 2025 -kuntastrategia linjaa, että Konnevesi on vahvan talouden, yrittäjäystävällisyyden ja laadukkaan maaseutuasumisen kotikunta. Vuonna 2022 Konnevesi valittiin Keski-Suomen yrittäjäystävällisimmäksi kunnaksi ja koko Suomen toiseksi yrittäjäystävällisimmäksi alle 10 000 asukkaan kunnaksi Suomen Yrittäjien Kuntabarometrissa. Elinkeinoelämän elinvoimaisuuden kehittämisen rinnalla nyt hankkeen myötä kehitetään myös asumisen elinvoimaa, joka parantaa sekä Konneveden vetovoimaa että pitovoimaa.

Konnevesi tunnetaan paitsi perinteisenä maaseutupitäjänä niin myös modernina kehittyvänä kuntana. Viime vuosien aikana kunnassa on satsattu vahvasti infraan: uusi päiväkoti otettiin käyttöön vuonna 2022 ja kuntaan on rakennettu yksi valtakunnan kattavimmista valokuituverkoista, joka palvelee myös syrjäisimpiä asukkaita. Kunnan vahvuuksia on myös monipuolinen koulutustarjonta aina kyläkouluista omaan lukiokoulutukseen saakka. 2010-luvulla perustettu, Keski-Suomen suosituin kansallispuisto, Etelä-Konneveden kansallispuisto on kasvanut merkittäväksi veturiksi alueen kehittymisessä.

– Aikoinaan kunnan iskulauseena toiminut Metsien ja vesien pitäjä ei ole täysin tuulesta temmattu, sillä onhan meillä poikkeuksellisen upea luonto ympärillämme. Meillä on 101 järveä, lukemattomia lampia, koskia ja vaihtelevien maastonmuotojen ansiosta upeita maisemia tarjoava metsäinen luonto. Ei tällaista luontoa löydy joka kunnasta, ja tätä aarretta on syytä vaalia tarkasti. Se on ehdottomasti meidän valttikorttimme niin asuntomarkkinoilla kuin yrityselämän kannalta, Turunen maalailee.

Lisätietoja:


Konnevesi – Maaseutuasumisen kotikunta -hankkeen eli “Kodiksi Konnevesi” -hankkeen tavoitteena on yhdistää markkinoiden tavoittamattomissa olevat maaseudun kylien tyhjilleen jääneet kiinteistöt, ja niitä etsivät maallemuuttajat tai yritykset. Maaseudun kylät, yhteisöt ja yritykset kaipaavat uusia asukkaita ja toimijoita jatkuvuuden turvaamiseksi. Hankkeella vahvistetaan toiminta-alueen elinvoimaisuutta, hyödynnetään olemassa olevaa infrastruktuuria ja edistetään kulttuuriperinnön säilymistä. Hanke toteutetaan kartoituksien, verkostoitumisen, viestinnän sekä yhteisöllisten keinojen avulla. Hankkeen avulla luodaan monistettava toimintamalli, jonka avulla tulijoille on tarjontaa, ja kiinteistöt saadaan hyötykäyttöön. Hanke liittyy Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmaan ja sen toteuttamiseen on saatu Leader-Maaseutukehitykseltä rahoitus.

Seuraa hanketta Facebookissa!