Jyväskylän yliopisto

Jyväskylän yliopiston Konneveden tutkimusasema

Jyväskylän yliopiston Bio- ja ympäristötieteiden laitoksen Konneveden tutkimusasema toimii korkeatasoisena biologisen tutkimuksen tukikohtana.

Tutkimus on kuuluisa kokeellisesta evoluutio- ja käyttäytymisekologian alan tutkimuksestaan niin nisäkkäillä, linnuilla, selkärangattomilla kuin kaloilla. Tutkimusaseman lyhyen historian aikana on valmistunut yli 50 väitöskirjatutkimusta edellä mainittujen tutkimuskohteiden elinkierrosta, lisääntymisbiologiasta, peto-saalis -suhteista ja lois – isäntä -suhteista. Tutkimusasema tarjoaa tiloja kenttäkursseille, symposiumeille ja seminaareille. Asema toimii kurssi- ja seminaaripaikkana myös muille yliopistoille, korkeakouluille ja tutkimuslaitoksille.

Konneveden tutkimusasema on maamme yliopistollisten tutkimusasemien kuopus. Vuodesta 1983 tutkimusasema on toiminut kirkkaan ja lähes arktisen Konnevesi –järven ja sen laskujoen, Siikakosken, välisellä niemekkeellä. Tutkimusasema on kasvanut hallitusti kahden rakennusvaiheen aikana. Konneveden kampuksen ytimen muodostavat päärakennus luentosaleineen ja työhuoneineen, toimisto-, keittiö- ja ruokasalirakennus, opiskelija-asuntola ja vanha sauna. Tämän alkuperäisen pihapiirin ympärille ovat sijoittuneet tutkija-asunnot, vierastalot ja verstas, tutkimusaseman rannassa on ainutlaatuinen tutkimushalli eläintiloineen ja rannan vapaa-ajankeskus ”Kota”. Vuonna 2014 valmistui odotettu rantasauna ”Teerikukko. Asema kuuluu myös laajempaan yliopistojen asemaverkostoon RESTAT Finland, joka kattaa koko Suomen.

Kaikkinensa tutkimusasema tarjoaa käyttäjilleen sadan hengen luentosalin, kurssilaboratorion, noin viisitoista työhuonetta tietoyhteyksineen, moderneja tutkimustiloja, 100 hengen ruokasalin ja noin 70 viihtyisää vuodepaikkaa keskellä edustavinta keskisuomalaista luontoa.