Ukrainan tilanne

Ukrainan tilanne vaikuttaa monen ihmisen ja perheen tilanteen Euroopassa. Ajantasaista tietoa Ukrainan tilanteesta löydät muun muassa Maahanmuuttoviraston sivuilta.

Ukrainassa käytävän sodan tilannekuva muuttuu päivittäin. Merkittävä osa ukrainalaisista pakenee ensisijaisesti maan sisällä. Ulkomaille lähtijät pakenevat Ukrainan naapurimaihin ja EU-maihin, joissa on merkittäviä ukrainalaisvähemmistöjä, kuten Puolassa, Tšekissä, Saksassa, Italiassa ja Espanjassa. Arviot ulkomaille tulevista pakolaismääristä ovat vaihdelleet sadoista tuhansista useisiin miljooniin. Pakolaisten määrä riippuen sodan kulusta, jota kukaan ei kykene ennustamaan.

Ukrainan kansalaisilla on oikeus tulla EU-alueelle viisumivapaasti biometrisellä passilla. Oleskeluoikeus on tällöin 3 kuukautta. Oleskelijan status voi muuttua tuona aikana turvapaikanhakijaksi, työntekoon perustuvaksi oleskeluluvaksi tai mahdollisesti myöhemmin käyttöön otettavan väliaikaisen suojelun mukaisen direktiivin mukaiseksi oleskeluluvaksi.

Työ- ja elinkeinoministeriö on koonnut kotoutuminen.fi-verkkopalveluun päivittyvää tietoa Ukrainasta saapuvien oleskelusta, tilapäisestä suojelusta, työskentelystä ja palveluista Suomessa.

Usein kysyttyä Ukrainasta saapuvien palveluista

Koosteessa on tietoa kotoutumistoimijoille:

  • Ukrainaista saapuvien oleskeluluvan eri perusteista
  • varautumisesta Ukrainan tilanteeseen kunnissa
  • viisumivapaasti ilman oleskelulupaa Suomessa oleskelevien oikeuksista palveluihin
  • tilapäistä suojelua saavien oikeuksista ja palveluista
  • työskentelystä, kausityöstä ja opiskelusta Suomessa

Hätämajoitus

Konnevesi on varautunut tarjoamaan lyhytaikaista hätämajoitusta Ukrainan pakolaisille. Hätämajoituksen toteutamme yhteistyössä Seurakunnan ja Jyväskylän Vastaanottokeskuksen kanssa.

Ukrainasta saapuvilla henkilöillä on oikeus oleskella turististatuksella Suomessa 90 vuorokautta, mikäli heillä on biometrinen passi. Jos oleskelu jatkuu tämän jälkeen, heidän tulee ilmoittautua Poliisille, jotta he pääsevät vastaanottopalveluiden piiriin.

Vastaanottopalvelujen piiriin pääseminen edellyttää rekisteröitymistä joko:

  • poliisille, tai
  • rajaviranomaisille

Mikäli poliisin palvelussa on ruuhkaa ukrainalaiset voivat ilmaista halunsa hakea turvapaikkaa tai tilapäistä suojelua myös Vastaanottokeskuksen henkilökunnalle.

Vastaanottopalveluiden piiriin pääsemisen jälkeen heidän toimeentulonsa, terveydenhuolto ja muut heille kuuluvat palvelut ovat turvattuja.

Ukrainaliset voivat asua vastaanottokeskuksien tarjoamassa majoituksessa tai yksityismajoituksessa. Niin halutessaan, ukrainalaiset pääsevät nopeasti tilapäisen suojelun piiriin. Tällöin heidän työnteko-oikeutensa alkaa heti ja he voivat oleskella 1 vuoden Suomessa sekä asua joko vastaanottokeskuksessa tai yksityismajoituksessa

Yksityismajoituksessa voit majoittaa Ukrainalaisia yksityisesti omaan kotiisi.

Mikäli otat kotiisi ukrainalaisia henkilöitä:

  • Varmista onko henkilö ilmoittautunut Poliisille vastaanottopalvelujen saamiseksi ja toimeentulon turvaamiseksi. Ellei ele ohjaa hänet lähimmälle Poliisi asemalle ilmoittautumaan tai olkaa viipymättä yhteydessä Jyväskylän vastaanottokeskukseen Tomi Martikainen.
  • Ole yhteydessä Konneveden kunnan palolais- ja maahanmuutosta vastaavaan henkilöön Päivi Haloseen. Häneltä saat tarkempia ohjeita ja yhteystietoja asiaan liittyen.

Ukrainalaisten yksityismajoitus perustuu vapaaehtoisuuteen, eikä siitä makseta majoittajalle erillisiä korvauksia.

Konneveden Ukraina-illan tallenne: