Tule mukaan vieraslajien poistotalkoisiin!

Konneveden kunta järjestää tänä vuonna haitallisten vieraskasvilajien poistotalkoot jättiputken, jättipalsamin, komealupiinin ja kurtturuusun osalta. Haitalliset vieraslajit voivat risteytyä alkuperäisten lajien kanssa, valloittaa niiltä elintilaa, kilpailla samoista resursseista tai levittää tauteja ja loisia.

Alkukesän aikana tullaan kuntalaisten avustuksella kartoittamaan ja merkitsemään omatoimikitkentäpaikat maastoon sijoittamalla niihin kyltit, joissa opastetaan kyseisen vieraslajin tunnistamiseen, torjuntaan, suojautumiseen sekä kasvijätteen hävittämiseen #soolotalkoot -periaatteella (vieraslajit.fi). Kuntalaisten toivotaan osallistuvan tiedottamiseen ajatuksella “vinkkaa vieraasta”.

Osallistu – torju ja havainnoi

Voit ilmoittaa vieraslajihavainnoista tai -torjunnasta kunnan verkkosivuilla, kunnan ympäristötoimeen tai Vieraslajit.fi-verkkosivun lomakkeilla. Vieraslajihavaintoja voi ilmoittaa myös iNaturalist-sovelluksella, jolla voit halutessasi liittyä myös Suomen vieraslajit -havainnointiprojektiin.

Kasvijätteen käsittely

Vieraslajeja sisältävä puutarhajäte tulee käsitellä niin, ettei itämiskykyisiä kasvinosia voi säilyä. Esimerkiksi mädättäminen, kuivattaminen ja polttaminen ovat toimivia keinoja. Käsittele puutarhajäte tontilla, äläkä vie sitä luontoon. Jätteen voi viedä myös kunnan lajitteluasemalle, joka ottaa pussitettua kasvijätettä vastaan aukioloaikoina.

Tarvittaessa apua ja neuvoa voi kysyä kunnan ympäristötoimesta.

Jättipalsami
Jättiputki
Komealupiini
Kurtturuusu