Talvi- ja pimeän ajan nopeusrajoitukset astuvat voimaan viikolla 43

Keski-Suomessa siirrytään muun maan tavoin talvi- ja pimeän ajan nopeusrajoituksiin perjantaihin 28.10.2022 mennessä. Vaikka liukkautta ei välttämättä vielä olekaan, syksyn pimeys ja hirvieläinten aktiivinen liikkuminen kaksinkertaistaisivat onnettomuusriskin kesänopeuksilla ajettaessa, tiedottaa Keski-Suomen ELY-keskus.

Suurimmalla osalla valta- ja kantateistä nopeus laskee talvikaudeksi 80 km/h. Talvikaudeksi 100 km/h jää voimaan moottoriteillä ja tieosuuksilla, joilla on säännöllisesti keskikaiteellisia ohituskaistajaksoja. Kaikki nämä osuudet löytyvät valtateiltä 4 ja 9. Nopeusrajoitusten vaihto aloitetaan Keski-Suomessa keskiviikkona 26.10.2022 ja merkkien tulee olla vaihdettuna 28.10.2022 mennessä.

Keski-Suomen talviajan nopeusrajoitusten kartan näet täältä.

– Turvaväli on tärkeää liukkaalla ja pimeällä ajettaessa. Myös pyyhkijöiden ja ajovalojen on oltava kunnossa, jotta kuljettaja erottaa huonolla kelillä muut tien käyttäjät ja hirvieläimet. Takavalojenkin tulee nyt palaa, liikenneturvallisuusinsinööri Anne-Maria Pesonen muistuttaa.

Etenkin jos on tarkoitus matkustaa pohjoiseen, talvirenkaat on syytä vaihtaa alle heti. Joka tapauksessa huonot kesärenkaat ovat syyssateillakin hengenvaaralliset.

– On hyvä vielä tiedostaa omia aikatauluja rakennettaessa, että nopeusrajoitusten alentuessa matka-ajatkin kasvavat. Huomioidaan tien päällä oma ja muiden turvallisuus, Pesonen korostaa.

Liikenneturvan pysähtymismatkojen vertailu kertoo, miten talvikeli vaikuttaa pysähtymismatkaan:

Muista näkyä – siihen velvoittaa myös laki

Pimeään aikaan heijastimen käytön tärkeyttä ei voi ylikorostaa. Autoilijan on hyvin hankalaa nähdä hämärässä ja pimeässä varsinkaan tummiin vaatteisiin pukeutunutta kulkijaa, joka ei käytä heijastinta. Heijastin on edelleen halpa ja hyvä henkivakuutus!

– Nyt kannattaa muistaa sekin, että uusi laki velvoittaa pyöräilijöitä käyttämään kirkasta etuvaloa ja punaista takavaloa, Pesonen päättää.