Matkailu

Olet lämpimästi tervetullut Konnevedelle! Matkailussa keskitymme siihen, mikä meillä on parasta: kiireettömyys, puhdas luonto ja vesistöt. 

Etelä-Konneveden kansallispuisto, Konneveden koskireitti, luontopolut, lintutornit, laavut ja nuotiopaikat sopivat melojille, kalastajille, retkeilijöille, lintubongareille ja perhematkailuun. Yrityksille ja muille ryhmille voimme räätälöidä Konnevedelle retken, kokouksen tai hyvinvointipäivän oheisohjelmineen. Vastaamme erilaisiin tarpeisiin matkailu- ja ohjelmapalvelujen yhteistyöllä. 

Matkailija voi majoittua Konnevedellä pienessä perhehotellissa, lomamökeissä tai vaikka laavulla luonnonhelmassa. Karavaanareille ja veneilijöille yöpaikka palvelujen äärellä on Häyrylänrannassa.

Kirkonkylässä palvelut keskittyvät taajaman läpi kulkevan Kauppatien varrelle. Konnevedellä on useita ravitsemusliikkeitä, kaksi ruokakauppaa, kampaamoja, apteekki, sähköliike, terveys- ja hyvinvointipalveluja, kukkakauppa, matkahuollon toimipiste, kirpputoreja, huoltamoita, taide- ja käsityögalleria, sekatavarakauppa ja rautakauppa. 

Vaikuttavimmat nähtävyydet Konnevedellä on luonto muovannut. Ihmisten tekemistä tutustumisen arvoisia ovat esimerkiksi harmaakivikirkko ja kesäisin avoinna oleva kotiseutumuseo. 

Kokosimme matkailun sivuille tietoa Konneveden kohteista ja palveluista. Tapahtumista kerrotaan kunnan Facebook-sivuilla ja kotisivuilla Ajankohtaista -palstalla. Ajantasaisin tieto tapahtumista on niiden järjestäjillä.

Etelä-Konneveden kansallispuisto

Etelä-Konnevedellä veneilet aavoilla järvenselillä tai melot sokkeloisessa saaristossa laakeiden silokallioiden ja pystysuorien kallioseinämien lomassa. Kirkkaassa vedessä voit nähdä syvälle villin järvitaimenen valtakuntaan.

Etelä-Konnevedellä aava järviluonto kohtaa pohjoissavolaiset vuorimaat. Karujen kalliorantojen taakse kätkeytyy sisämaan vehreitä lehtoja. Sykähdyttävien vastakohtien kansallispuistossa patikoit rehevistä lehdoista korkeille kalliorinteille ihailemaan kalasääsken uljasta kotimaisemaa.

Häyrylänranta

Häyrylänranta on Etelä-Konneveden kansallispuiston portti, tasokas vierasvenesatama, karavaanarialue sekä viihtyisä koko perheen uimaranta. Laivaristeilyt kansallispuistoon ja muualle Rautalammin reitin vesistöihin lähtevät Häyrylänrannan satamasta. Sataman lounaskahvila avaa ovensa vappuna ja palvelee asiakkaitaan aamusta iltaan syksyyn saakka. 

Vesistömatkailu

Konnevedellä olet aina vesistöjen tuntumassa. Suurimmat järvet ovat Etelä- ja Pohjois- Konnevesi sekä Keitele. Konnevedelle pääsee Keitele-Päijänne -kanavien kautta etelästä Lahdesta saakka ja pohjoisesta Neiturin kanavan kautta Pielavedeltä asti.

Pielavedeltä voi jatkaa matkaa kumikanavaa pitkin Maaningalle, mistä avautuu vesireitti Kallavedelle ja Saimaalle.

Nähtävyydet

Vaikuttavimmat nähtävyydet Konnevedellä on luonto muovannut. Ihmisten tekemistä tutustumisen arvoisia ovat esimerkiksi harmaakivikirkko ja kesäisin avoinna oleva kotiseutumuseo. 

Kotiseutumuseo

Kotisseutumuseon alueelle on koottu 1700- ja 1800-luvun hirsirakennuksia. Rakennukset on ryhmitelty hajanaisen itäsuomalaisen pihapiirin muotoon. Museon maamerkki on iso tuulimylly, joka näkyy hyvin Kauppatielle. 

Ensimmäinen rakennus, Tuomiston savutupa, siirrettiin alueelle vuonna 1958. Tuvan ympärille on sijoitettu kaksi vilja-aittaa, särvinaitta, vaateaitta, tuulimylly, kalustovaja, keittokota, savusauna, lato, navetta, riihi, paja, karsikkopetäjä ja keinu. Alueen laitaan rakennettiin 1980-luvulla varastorakennus ja kaksi kalustokatosta.

Konneveden Kosket

Konneveden Kosket ovat ilmiömäisen upeat sekä kalastoltaan että luontoarvoiltaan. Keskellä Suomea sijaitseva laajalti tunnettu perhokalastajien paratiisi on ollut läpi sukupolvien haluttu kalastuskohde. Kilometrien mittaisella seitsemän kosken reitillä pääset tavoittelemaan villiä suurtaimenta upeissa luonnonmaisemissa lähellä Etelä-Konneveden kansallispuistoa. Kalareissu koskireitille jättää unohtumattomat muistot, tuletpa sitten taimenjahtiin vuolasvirtaisella Kellankoskella tai narraamaan haukia leppoisille välivirta-alueille. Konneveden Kosket on Villi taimen pro -luokiteltu kalastuskohde, joten kalastus tapahtuu villin taimenen ja arvokkaan kalakannan ehdoilla.

Pietari Brahentie

Vuonna 1786 valmistui Kuopiosta Vaasaan tie, jota pitkin posti ja matkalaiset kulkivat kievarista kievariin. Konneveden erämaaseutujen läpi muodostui Suomen ensimmäinen virallinen maantie. Aiemmin vesireitit olivat alueen tärkeimpiä kulkureittejä. Vesitie oli tärkein kulkureitti tien perustamisen jälkeenkin aina 1900-luvulle saakka.

Majoituspalvelut

Konnevedeltä löydät monipuolisen majoitustarjonnan, olipa majoituksesi tarve sitten lyhyt- tai pitkäaikaista. Kirkonkylän keskustassa pääset nauttimaan hotellimajoituksesta tai jylhien vesistöjen ääreltä löytyy eri tasoisia vuokramökkejä moneen menoon ja tarpeeseen.

Galleria Käpy

Konnevesi on monen taiteilijan ja käsityöläisen koti ja inspiraatio. Galleria Käpy on toiminut taiteilijoiden yhteistyöllä jo yli 20 vuotta. Näyttelyiden lisäksi galleriassa järjestetään taide- ja käsityöpajoja. Galleriassa toimii kesäkahvila. Käpäläkaupasta voit ostaa paikallisten taiteilijoiden ja käsityöläisten töitä. 

Pajakirppis

Konneveden Työpajan yhteydessä toimivalla kirpputorilla myydään vaatteita, huonekaluja, astioita, kodin pientavaraa ja kirjoja. Voit ostaa myös työpajalla valmistettuja tuotteita sekä kunnostettuja huonekaluja. Kirpputorin yhteydessä toimii kehystyspalvelu.

Suoramyynti

Konnevesi tarjoaa terveellistä lähiruokaa, myös luomua. Suoramyynnissä tarjolla marjoja, sieniä, järvikalaa, leivonnaisia, hedelmiä ja hunajaa, liha- ja maitotuotteita. Tarjolla on myös muita tuotteita.

Historiaa

Konnevesi ja naapurikunnan Rautalammin alue kuuluivat aikanaan Hämeen erämaa-alueeseen. Hämäläiset valtasivat erämaita Saimaan vesistöjä myöten, kunnes karjalaiset 1100-luvun puolivälissä työnsivät heidät takaisin. Erämaiden raja vakiintui Saimaan ja Päijänteen vesistöjen vedenjakajalle. Kymijoen latvavesiltä alkava ja Pielavedelle päättyvä Rautalammin vesireitti myötäili heimorajaa ja samalla Ruotsin valtakunnan itärajaa.