Kuntabarometri: Konnevesi on Keski-Suomen paras kunta ja koko Suomen toiseksi paras alle 10 000 asukkaan kunta yrittää

Konneveden kunta on Keski-Suomen kaikista kunnista paras kunta yrittää, selviää keskiviikkona julkaistussa Suomen Yrittäjien tekemästä Kuntabarometristä. Barometrin mukaan valtakunnallisesti Konnevesi on koko Suomen toiseksi paras alle 10 000 asukkaan kunta harjoittaa yritystoimintaa.

Kuntabarometrissa yrittäjät arvioivat yrittämisen edellytyksiä kotikunnassaan. IROResearchin toteuttama Yrittäjien kuntabarometri tehtiin 1.2.–4.4. välisenä aikana. Pienimpien alle 10 000 asukkaan kuntien kärkisijan vei Varsinais-Suomessa sijaitseva Marttilan kunta, toiseksi tuli Konnevesi ja kolmanneksi Kärsämäki Pohjois-Pohjanmaalta. Keski-Suomen kunnista toiseksi parhaana kuntana yrittää nähtiin Karstula ja kolmantena Muurame.

Kuntabarometrissa mitataan laajasti alueen yrittäjien tyytyväisyyttä elinkeinopolitiikkaan. Kokonaisarvosanaksi Konnevesi sai barometrissa 4,31, kun maksimitulos on 5,00. Koko maan keskiarvo oli 3,08 ja Keski-Suomen 3,18. Konnevedellä Kuntabarometrin tulokset otettiin riemulla vastaan.

– Tulos on Konneveden kannalta kerrassaan erinomainen. Ilmassa on ollut vahvasti positiivisia merkkejä Konnevedellä jo entuudestaan useammilla osa-alueilla, kun viime vuonna väkiluku kääntyi kasvuun, etätyö luo mahdollisuuksia kesäasukkaille olla pysyvämmin paikkakunnalla ja meidän sijaintimme sekä laadukas infra muun muassa valokuituverkon osalta mahdollistaa yhä useamman yrityksen toimintaedellytyksiä paikkakunnalla, kertoo Konneveden kunnanjohtaja Mika Pasanen.

(teksti jatkuu kuvan jälkeen)

Konneveden kunta oli kokonaisarvosanan mukaan koko valtakunnan toiseksi elinkeinopolitiikassa onnistunein kunta alle 10 000 asukkaan kuntien sarjassa.

Kuntabarometrin kokonaisarvosanan lisäksi Konnevesi menestyi valtakunnallisesti erinomaisesti alle 10 000 asukkaan kuntien yksittäisissä mitatuissa osa-alueissa: Koulutuksessa ja osaamisessa sijalle kaksi, kunnan elinkeinopolitiikan asemassa kunnassa sijalle viisi, kunnan hankintapolitiikassa sijalle kuusi ja päätöksenteon yrityslähtöisyydessä Konnevesi sijoittui sijalle seitsemän, kuten myös yrityspalveluissa.

Konnevedellä kyselyyn vastanneista kolmeksi keskeisimmäksi elinkeinopolitiikan osa-alueeksi nähtiin kunnan päätöksenteon yrityslähtöisyys, elinkeinopolitiikan asema kunnassa ja infrastruktuuri. Vastaajista 62 prosenttia näki Konneveden kunnan onnistuneen hyvin tai erittäin hyvin uusien yritysten houkuttelemisessa kuntaan ja 77 prosenttia koki Konneveden ottaneen päätöksenteon vaikutukset yrityksiin huomioon hyvin tai erittäin hyvin. Kuntaliitoksia ei myöskään nähty tarpeellisena, sillä 85 prosenttia vastaajista näki, ettei Konneveden tulisi liittyä naapurikuntiin. Konneveden tuloksiin pääset tutustumaan tarkemmin täältä, Keski-Suomen tuloksiin täältä ja valtakunnalliseen raporttiin täältä.

(teksti jatkuu kuvan jälkeen)

Keski-Suomen kunnista Konnevesi nähtiin parhaana kuntana yrittää.

Joka toinen vuosi toteutettava Suomen Yrittäjien kuntabarometri on kunnallisessa päätöksenteossa keskeinen työkalu, jotta elinkeinopoltiikkaa saadaan kehitettyä parempaan suuntaan. Myös Konnevedellä pyritään ottamaan saaduista tuloksista kaikki irti.

– Olemme viime vuosien aikana pyrkineet yhä paremmin kuulemaan yrittäjien tarpeita ja vastaamaan niihin matalalla kynnyksellä. Kuntabarometrin tulokset ovat erinomaista luettavaa, mutta niiden pohjalta ei tule jämähtää tai ylpistyä. Nyt laitamme vain isompaa vaihdetta silmään ja jalkautamme esimerkiksi hiljattain hyväksytyt Konneveden elinkeinopolitiikan tukemistyökalut käytäntöön, kertoo myös Konneveden kunnan elinkeinopalveluita tuottavan Kellankosken Voima Oy:n toimitusjohtaja Riku Tulla.

– Meillä on myös jo suunnitteilla uusia avauksia elinkeinoelämän kehittämiseen tuleville vuosille. Toivottavasti niistä pääsemme kertomaan tämän vuoden puolella. On rohkaisevaa nähdä, kuinka Konnevesi kiinnostaa nyt myös muualta sijoittuvia yrityksiä ja investointeja. Parhaillaan käymme keskusteluja useamman toimijan kanssa sijoittumisesta paikkakunnalle niin palveluiden kuin teollisuudenkin osalta.

Konneveden nähtiin onnistuneet hyvin Kuntabarometrin eri osa-alueilla.

Kuntabarometrin tutkimuksen tulokset raportoidaan valtakunnallisesti (1), aluejärjestöittäin (20) sekä kunnittain (235/309). Raporteissa ovat mukana vain ne kunnat, joissa vastauksia on ollut 10 tai enemmän. Tämä johtuu tilastollisen merkittävyyden varmistamisesta. Tutkimuksen tilastollinen virhemarginaali kokonaistulokselle on maksimissaan +1,0 %-yksikköä. Keskiarvotuloksille (asteikolla 1–5) virhemarginaali on n. 0,05 asteikkoarvoa.

Lisätietoja: