Konnevesi jakaa heijastimet kaikille koululaisille – myös sinä voit noutaa oman juhlavuoden heijastimesi!

Konneveden kunta haluaa olla kaikkien turvana. Syksyn aikana kunta jakaa kaikille Konneveden koululaisille ja päiväkotilaisille heijastimet osana kunnan 100-vuotisjuhlia. Samalla kunta lanseerasi oman “Ollaan yhdessä loistavia” -heijastinkampanjan, jossa Konnevesi kannustaa tielläliikkujia käyttämään heijastinta itsensä ja muiden turvaksi. Heijastinkampanjan idean takana oleva Riku Tulla kertoo kampanjan olevan erittäin ajankohtainen.

– Pimeät illat ovat tulleet jälleen syksyn myötä. Sateisena ja lumettomana vuodenaikana tielläliikkujat näkyvät valitettavan huonosti, etenkin tummissa vaatteissaan. Heijastin on halpa ja tehokas henkivakuutus, varsinkin nyt kun niitä jaetaan kaikille halukkaille ilmaiseksi.

Konneveden kunta jakaa yhteensä tuhat maksutonta heijastinta. Koululaiset ja päiväkotilaiset saavat omat heijastimensa koulupäivän ohessa, mutta kaikki muut halukkaat voivat myös noutaa omansa, sillä heijastimia on jaossa Konneveden kunnantalolla ja kunnankirjastolla niiden aukioloaikoina.

– Sellainen kannattaa käydä nappaamassa mukaan, sillä se parantaa rutkasti näkyvyyttä varsinkin pimeillä teillä, mutta myös katuvaloalueilla. Yksikin turha loukkaantuminen tai pahimmassa tapauksessa menehtynyt on liikaa, jos se olisi ollut esimerkiksi heijastimella tai muuten turvallisella liikennekäyttäytymisellä vältettävissä.

Konneveden jakamat heijastimet ovat Konnevesi 100 -teemaisia kunnan juhlavuoden mukaisesti.

– Jalankulkuheijastimen kehitti 1940- ja 1950-lukujen taitteessa suomalainen maanviljelijä Arvi Lehti. Näin juhlavuonna voimme jokainen juhlistaa satavuotiasta kuntaa laittamalla heijastimen heilumaan ja turvaten toinen toistamme käyttämällä tätä kotimaista huippukeksintöä, Tulla kannustaa.

Jalankulkijan näkyminen pimeällä

Jalankulkijan on lain mukaan pimeällä liikkuessaan yleensä käytettävä heijastinta.

Kaukovaloilla ajava autoilija näkee ilman heijastinta pimeällä tiellä kulkevan jalankulkijan noin 150 metrin etäisyydeltä vaatetuksesta ja auton valoista riippuen. Heijastinta tai heijastinliiviä käyttävä nähdään jopa yli 600 metrin päästä.

Kohtaamistilanteessa lähivaloilla ajava autoilija havaitsee ilman heijastinta kulkevan henkilön vasta noin 50 metrin päästä, kun jalankulkijan heijastin voi näkyä jo 350 metrin etäisyydeltä.

Valaistuissa taajamissakin voi olla vaikea havaita pimeän aikaan liikkuvia jalankulkijoita ja pyöräilijöitä. Katu- ja mainosvalot sekä puiden ja pensaiden varjot hankaloittavat havainnointia. Sade, sumu ja huurtuneet ikkunat heikentävät kuljettajan näkymää. Näkemiseen vaikuttavat myös valojen kunto sekä tuulilasin likaantuminen. 

Kiinnitä heijastin oikein

Heijastimia on vapaasti riippuvia, irrotettavia ja kiinteitä. Riippuva heijastin kiinnitetään polven korkeudelle niin, että se pääsee vapaasti heilumaan. Autoilija havaitsee parhaiten tien puoleiselle sivulle kiinnitetyn heijastimen. Riippuheijastimen pitää päästä heilumaan vapaasti ja näkyä sekä eteen, taakse että sivulle.

Kiinnitä stretch- tai jousiheijastin kumpaankin käsivarteen, jolloin näyt joka suunnasta. Heijastimen voi kiinnittää myös sääreen, jos käytössä on useampia heijastimia.

Erilaiset heijastimet eivät ole toisiaan poissulkevia vaan toisiaan täydentäviä. Mitä useampia heijastimia käytetään, sen paremmin autoilija näkee pimeässä tai hämärässä kulkevan jalankulkijan. Molemmin puolin kiinnitetyt heijastimet takaavat näkyvyyden joka suunnasta.