Konneveden kunta

Konneveden tartuntatautiryhmä käsitteli koronatilannetta ja linjasi paikkakunnan koronatoimenpiteistä (17.8.2021)

Konneveden kunnan tartuntatautityöryhmä käsitteli tiistaisessa kokouksessaan paikkakunnan koronatilannetta. Tällä hetkellä koronatilanne Konnevedellä on rauhallinen ja uusia tartuntoja ei ole todettu viime viikkoina. Tästä huolimatta koronan delta-variantti aiheuttaa huolta, josta syystä paikkakunnalle on linjattu uusista koronatoimenpiteistä ja päivitetty aikaisempia ohjeistuksia. 

Konneveden kunnassa jatketaan voimassa olevaa etätyösuositusta tämän vuoden loppuun saakka. Lisäksi tartuntatautiryhmä toivoo, että eri toimielinten kokoukset järjestetään mahdollisuuksien mukaan etäkokouksina. Mikäli etäkokouksia ei voida järjestää, tulee huolehtia riittävistä turvaväleistä, maskien käytöstä ja hygieniaohjeista. 

Vierailuihin vanhusten asumispalveluyksiköissä suositellaan ilmoittamista etukäteen ja vierailuilla tulee noudattaa yksiköiden antamia hygieniasuosituksia. Vammaispalveluiden toimintakeskus jatkaa toimintaa poikkeusjärjestelyin, jotta turvavälit voidaan tiloissa säilyttää. 

Koulujen ja varhaiskasvatuksen suhteen noudatetaan Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston ohjeistuksia muun muassa porrastusten, hygienian ja maskisuositusten suhteen. Kansalaisopiston opetus kunnan tiloissa käynnistyy annettuja koronaohjeita noudattaen. Kukkulan käyttöä porrastetaan nuorille, kun toiminta tiloissa alkaa syyskuussa. Nuorisotilojen käytänteistä tiedotetaan vielä erikseen. Konneveden kirjaston toiminta jatkuu nykyisillä ohjeilla ja toimintatavoilla.

Kuntosali on suljettu koulupäivän ajan kello 9-15, pois lukien ohjatut senioriryhmät, nuorten työpaja ja yksilöohjaus. Terapia-altaan käyttö ohjattuun senioritoimintaan ja vauvauintiin alkaa 1. syyskuuta alkaen. Näiden käytänteistä ja ajanvarauksista tiedotetaan myöhemmin vielä erikseen. 

Sairaalahoitoon joutuvat pääasiassa nuoret rokottamattomat aikuiset 

Keski-Suomen sairaanhoitopiiri on tällä hetkellä koronavirusepidemian kiihtymisvaiheessa, pois lukien Jyväskylän, Äänekosken, Laukaan ja Muuramen alueita, jotka ovat leviämisvaiheessa. KSSHP:n Koronanyrkin maanantaisen kokouksen mukaan tällä hetkellä tartunnat leviävät ennen kaikkea perhepiirissä, työpaikoilta ja niitä on hankittu myös ulkomaanmatkoilta. Viime viikolla perhepiiristä tartunnan oli saanut yli 40 prosenttia, työpaikoilta tartunta tuli 9 prosentille ja 10 prosenttia kaikista tartunnan saaneista KSSHP:n alueella oli hankkinut sen ulkomaanmatkaltaan. 

Vaikka tilanne on KSSHP:n alueella hiukan parantunut edellisviikosta, sairaalakuormitukseen on tullut muutos. Sairaalahoitoon on tullut yksittäisiä potilaita, jotka pääsääntöisesti ovat olleet nuoria aikuisia ja jotka eivät ole hankkineet rokotetta itselleen. KSSHP:n alueellinen tartuntatautien johtoryhmä haluaakin nyt vedota kaikkiin niihin ihmisiin, jotka eivät vielä ole saaneet rokotetta, rokotteen tärkeydestä. Rokotteen on kiistatta todettu olevan paras suoja vakavaa koronatautia vastaan. Eli tautia, joka johtaa sairaalahoitoon. 

Konneveden kunnan tartuntatautiryhmä vetoaa vahvasti kuntalaisiin, jotta jokainen ottaisi koronavirukselta suojaavan koronarokotteen. Niin ikään vedotaan kiinnittämään huomiota maskien käyttöön. Koronavirus tarttuu ensisijaisesti pisaratartuntana, kun sairastunut henkilö yskii, aivastaa, puhuu tai laulaa. Kasvomaskin asianmukainen käyttö voi vähentää tartuntoja estämällä pisaroiden leviämistä ympäristöön. 

Tutkimusten mukaan virus tarttuu erityisen helposti ahtaissa sisätiloissa, joissa lähikontakteja ei voida välttää.  On hyvä huomata, että osa COVID-19 -tartunnan saaneista ihmisistä ei saa lainkaan oireita tai oireet ovat hyvin vähäisiä, ja tästä syystä henkilö ei ole tietoinen tartunnastaan. Virus voi tarttua jo muutama päivä ennen oireiden alkua. 

Tällä hetkellä Konnevedellä koronarokotuksen ensimmäisen annoksen on saanut 72,1 prosenttia kaikista kuntalaisista. Toisen rokoteannoksen on saanut 44,5 prosenttia kuntalaisista. Konneveden koronarokotuksia hoitavan Seututerveyskeskuksen rokotusvuorossa ovat tällä hetkellä kaikki yli 12-vuotiaat kuntalaiset. Seututerveyskeskuksessa 12–15-vuotiaiden rokotukset on aloitettu maanantaina 16. elokuuta alkaen. Lisätietoa koronarokotuksista Konnevedeltä löydät Seututerveyskeskuksen sivuilta täältä.

Konneveden tartuntatauturyhmä