“Nuottaruoho ja 600 muuta Konneveden kasvia” -kirja julkaistiin kesällä 2022. Kuvassa Erkki Alasaarela, Veli Saari, Mika Pasanen, Reima Välivaara ja Johanna Hallman. Kuva: Riku Tulla

Konneveden kasvit saavat juhlavuoden kunniaksi oman kirjan – viiden vuoden työ päätyy kansien väliin

Konneveden ainutlaatuinen kasvisto saa tänä vuonna Konneveden satavuotisjuhlien kunniaksi arvoisensa kirjan, kun yli 400-sivuinen “Nuottaruoho ja 600 muuta Konneveden kasvia” julkaistaan Konnevesipäivien yhteydessä. Luontoillassa julkistettava kirja on ollut vuosien työn ja tuhansien maastossa vietettyjen tuntien tulos. Kirjan ovat toimittaneet Jyväskylän yliopiston emerituslehtori Veli Saari yhdessä Johanna Hallmanin, Reima Välivaaran ja Erkki Alasaarelan kanssa.

– Konneveden luonnossa on uskomattoman paljon hienoja yksityiskohtia ja haluamme tämän kirjan kautta pysäyttää ihmiset luonnon ihmeellisyyksien ääreen, Veli Saari kertoo.

Etelä-Konneveden kansallispuisto
Vesistöt ovat keskeisessä roolissa Konneveden kasvistossa. Kuva: Riku Tulla

Konneveden luonto ja kasvillisuus on maantieteellinen sijainti huomioiden harvinaisen runsas sekä monipuolinen. Kirjassa esitellään yli 600 Konnevedellä tavattavaa kasvia kuvineen ja tarkkoine kuvauksineen. Kirjan kuvitukselle on annettu kirjaa taittaneen Erkki Alasaarelan mukaan suuri painoarvo.

– Kuvat ovat isossa osuudessa kirjassa. Ne herättävät kirjan eloon ja avaavat täyden uudenlaisen maailman Konneveden kasvillisuuteen.

Kirjassa nähdään Konneveden luontoa monista eri kuvakulmista aina maan pinnalta vesistöihin ja näyttäviin ilmakuviin saakka.

– Dronella kuvaaminen on avannut täyden uudenlaisen katsannon kasvillisuuteen ja alueen luontoon. Kirja kuvaa upeasti, kuinka olemme vuosien varrella rämmitty soilla ja metsissä, kiivenneet vuorille ja laskeuduttu laaksoihin, Veli Saari kertoo.

Viiden vuoden työn tulos saa arvoisensa kirjan

Konneveden kasveista kertovaa kirjaa on työstetty viiden vuoden ajan ja nyt vuoden vaihteessa kirja on saatu taitettua. Kevään aikana kirja painetaan kirjoihin ja kansiin ennen julkaisua. Matka kirjan valmistumiseen on ollut pitkä ja vaiherikas.

– Käännyin vuosia sitten Johannan ja Reiman puoleen, että tehtäisiinkö tällainen projekti. Työ on kuljettanut meitä eteenpäin, vaikka välillä on vähän epätoivoisiakin hetkiä riittänyt. Tämä koko teos on tehty rakkaudesta lajiin ja meille on tärkeää, että konnevetiset huomaisivat oman ainutlaatuisen luontonsa arvon.

Nuottaruoho kuvastaa Konnevettä monella tapaa

Kirjan nimeksi on valikoitunut “Nuottaruoho ja 600 muuta Konneveden kasvia”. Aivan sattumalta nuottaruoho ei ole päätynyt paikkakunnan nimikkokasviksi.

– Nuottaruoho kuvastaa tätä kuntaa, sillä se on puhtaiden ja kirkkaiden vesien kasvi. Konneveden isoissa järvissä se esiintyy runsaana ja on merkki hyvinvoivista vesistä. Kasvi itsessään on suhteellisen huomaamaton, mutta kun sitä tarkastelee lähemmin niin se on todella hieno.

Konneveden luonnossa on uskomattoman paljon hienoja yksityiskohtia ja haluamme tämän kirjan kautta pysäyttää ihmiset luonnon ihmeellisyyksien ääreen.

Veli Saari

Kasvitutkimuksella pitkä historia Konnevedellä

Konneveden kunta täyttää tänä vuonna 100 vuotta. Reima Välivaara kertoo, että Konneveden kasviston tutkimusta on tehty yhtä kauan kuin kunta on ollut olemassa.

– 1910-1920 lukujen ajoilta löytyy tietoa Konneveden kasvistosta ja onneksi jo silloin täällä on ollut luonnosta kiinnostuneita henkilöitä. Alpi Pynnönen, Ville Metso, Uuno Häkkinen ja Eero Varis ovat olleet sen ajan uranuurtajia, jotka ovat kirjanneet paljon tietoa sen ajan kasvistosta talteen Konnevedeltä.

Sata vuotta vanha aineisto kasvistosta onkin antanut mittavan tausta-aineiston nyt tehdylle laajalle kasvikartoitukselle.

Konneveden Isosuo
Isosuo on yksi Konneveden kasviston mielenkiintoisista kohteista. Kuva: Riku Tulla

– Sadassa vuodessa on tapahtunut paljon ja ihminen on vaikuttanut monella tavalla alueen luontoon. Konnevedellä on noin 60 uhanalaista lajia ja 18 lajia on todettu hävinneeksi tämän sadan vuoden aikajaksolla, Reima Välivaara kertoo.

Välivaaran mukaan kaikki muutokset tai havainnot kasvistosta ei suinkaan ole olleet negatiivisia.

– Alpi Pynnönen oli aikoinaan ihastellut Ruotomäen hienoja lehtomaisemia. Yhä tänä päivänä yhdet alueen upeimmista lehdoista löytyy sieltä samasta paikasta. Samoin kuin Lapunjärveen laskevassa Riitajoessa tavataan siperiansinivalvattia täsmälleen samalla paikalla kuin sata vuotta sitten.

Konneveden kätketyt aarteet pääsevät oikeuksiinsa

Kattavan kirjan kirjoittaminen ei ole ollut kiireisen hommaa, ja aikaa sekä vaivaa on nähty ympäri Konneveden viime vuosina. Johanna Hallman kertoo, että kirjan kokoaminen on ollut ainutlaatuinen kokemus.

– Olemme saaneet kokea upeita kohtaamisia ihmisten kanssa ja nähneet kauneinta luontoa kartoitustyön aikana.

Hallman paljastaa, että kirjassa tullaan myös listaamaan yhdeksän upeaa luontokohdetta Konnevedeltä, jossa pääsee näkemään ainutlaatuisia kasveja.

– Esimerkiksi Neiturin kanavan ympäristössä on harvinaisen upeat kissankäpäläkasvustot ja monia muita mielenkiintoisia lajeja.

Kirjasta syntymässä kotiseututeos

Konneveden kunta toimii kesällä julkaistavan “Nuottaruoho ja 600 muuta Konneveden kasvia” -kirjan kustantajana. Konneveden kunnanjohtaja Mika Pasanen ja kirjaprojektissa mukana olleen Kellankosken Voiman toimitusjohtaja Riku Tulla ovat erittäin tyytyväisiä paikkakunnan kasvistoon syvällisen katsauksen luovaan kirjaan.

– Mittava työ, jota viiden viime vuoden aikana kirjan eteen on nähty on uskomatonta. Kirjasta on tulossa eräänlainen kotiseututeos, joka avaa maailman täällä Konnevedellä aivan uudella tavalla, Pasanen iloitsee.

“Nuottaruoho ja 600 muuta Konneveden kasvia” julkaistaan kesällä 2022 Konnevesipäivillä järjestettävän Luontoillan yhteydessä. Kirja on myynnissä alkuvaiheessa ainakin Konneveden kunnantalolla ja Häyrylänrannassa hintaan 40 euroa.