Konneveden ensimmäisestä kunnanvaltuuston kokouksesta 100 vuotta

Tänään tiistaina tulee kuluneeksi tasan sata vuotta siitä, kun Konneveden kunnanvaltuuston ensimmäinen kokous pidettiin 4. tammikuuta 1922. Itsenäinen Konneveden kunta syntyi Rautalammin kunnan, Konnevesi-järven länsipuolella olevista alueista vuoden 1922 alussa.

Itsenäistä kuntaa oli tavoiteltu jo pitkään, useamman vuosikymmenen ajan. Kunnan perustamisen edellytyksenä oli oman seurakunnan perustaminen ensiksi, jota Rautalammin sen aikainen papisto aluksi vastusti. Halu saada itsenäinen kunta oli voimakas, koska Konnevedellä tunnettiin olevan lapsipuolen asemassa Rautalammin kunnassa. Tämä on ymmärrettävää, kun katsoo alueen maa- ja vesistömuodostumia, jotka tekivät yhteydet Rautalammin kuntakeskukseen, sen ajan kulkuvälineillä hankaliksi ja aikaa vieviksi.

Koronatilanteen vuoksi, jouduimme siirtämään, tänään pidettäväksi suunnitellun, valtuuston juhlakokouksen myöhempään ajankohtaan.

Konneveden kunta on nousemassa, viime vuosien taloushuolista tasapainoisempaan tilaan. Tämä tarkoittaa sitä, että Konnevedellä uskotaan itsenäisen kunnan tulevaisuuteen. Meillä on edelleen sama huoli, täällä Konnevesijärven länsipuolella, että emme joudu jatkossakaan, lapsipuolen asemaan. Huolehtimalla kunnan taloudesta, voimme jatkossa investoida palveluihin ja elinvoimaan.

Juhlavuosi on alkanut. Satavuotiasta Konneveden kuntaa juhlimme vuoden 2022 aikana useassa eri yhteydessä.

Mika Pasanen
kunnanjohtaja