Keski-Suomen suosituin kansallispuisto löytyy Konnevedeltä – vuonna 2022 kansallispuistossa vieraili yli 34 000 kävijää

Etelä-Konneveden kansallispuisto jatkaa edellisvuosien tapaan Keski-Suomen suosituimpana kansallispuistona, kertoo Metsähallitus. Vuonna 2022 puistossa vieraili yhteensä 34 200 kävijää.

Metsähallituksen selvityksen mukaan Etelä-Konneveden kansallispuiston vaikutukset aluetalouteen ovat myös maakunnan kansallispuiston suurimmat jättäen vuosittain 1,1 miljoonaa euroa alueelle. Kansallispuiston työllistävä vaikutus on 10 henkilötyövuotta.

Koko Suomessa kansallispuistoissa vierailtiin viime vuonna 3,55 miljoonaa kertaa. Suosituimpia käyntimääriltään olivat Pallas–Yllästunturin, Urho Kekkosen, Nuuksion, Kolin ja Pyhä–Luoston kansallispuistot. Kaikkien kansallispuistojen yhteenlaskettu käyntimäärä on tasoittunut pandemian nostamista kysyntähuipuista, mutta kävijät ovat aiempaa tyytyväisempiä kansallispuistovierailuihinsa.

Koronavuosina 2020–2021 Suomen kansallispuistojen käyntimäärät lisääntyivät erittäin nopeasti ympäri maata, kun suomalaiset joukolla löysivät oman maansa luontokohteet. Vuonna 2022 huippuvuosien käyntimääriä ei enää saavutettu, vaan vuoteen 2021 verrattuna kansallispuistojen yhteenlaskettu käyntimäärä väheni 12 prosenttia. 

– Vuosi 2022 oli jo kolmas peräkkäinen poikkeusvuosi. Vuosi alkoi vilkkaana erityisesti pohjoisen Suomen kansallispuistoissa, mutta Venäjän hyökkäyssota Ukrainaan muutti tilannetta keväällä. Taloudellinen epävarmuus ja polttoaineiden kohonneet hinnat vaikuttivat kuluttajien käyttäytymiseen. Erityisesti kansallispuistoihin, jotka sijaitsevat etäällä kasvukeskuksista tai kaukana saaristossa, tehtiin aiempaa vähemmän vierailuja. Loppuvuotta vauhditti Lapissa hyvin sujunut joulumatkailu, kertoo luontopalvelujohtaja Henrik Jansson Metsähallituksesta.

Vuonna 2014 perustettu Etelä-Konneveden kansallispuisto hurmaa karuilla kallioillaan ja silmänkantamattomiin jatkuvilla järvimaisemillaan. Korkeuserojensa vuoksi puisto tarjoaa haastavia reittejä upean monipuolisissa maisemissa. Patikoinnin lisäksi Konneveden ja Rautalammin kuntien alueilla sijaitseva Etelä-Konneveden kansallispuisto kirkkaine vesineen on ihanteellinen vesiurheiluun, kuten veneilyyn ja melontaan.

– Tänä vuonna Etelä-Konneveden suosituimmalla reitillä päästään testaamaan uusia maastoportaita. Kalajan kierros on edelleen vaativa, mutta pahimpiin kohtiin rakennetut portaat helpottavat kulkua ja parantavat turvallisuutta oleellisesti, Metsähallituksesta kerrotaan.