Keski-Suomen suosituin kansallispuisto löytyy Konnevedeltä – Etelä-Konneveden kansallispuistossa alkuvuonna hurjat yli 20 000 kävijää

Etelä-Konneveden kansallispuisto jatkaa maakunnan suosituimpana kansallispuistona edellisvuosien tapaan. Heinäkuun loppuun mennessä kansallispuistossa on vieraillut jo 20 039 kävijää.

– Etelä-Konneveden kansallispuisto on edelleen Keski-Suomen puistoista suosituin. Puiston vahvuuksia ovat huikeat näköalapaikat sekä monipuolisuus. Puistoon kannattaakin tutustua sekä vesiltä että mantereelta käsin, vinkkaa asiakasneuvoja Leena Hiltunen.

Etelä-Konneveden kansallispuistoon Konneveden Häyrylänrannasta lähtevien risteilyjen suosio oli touko-heinäkuussa jälleen nousussa koronan jäljiltä. Konnevesi-järvi tarjoaa myös hienot mahdollisuudet melontaan, joten kansallispuistoon pääsee tutustumaan monipuolisesti vesiltä käsin.

Etelä-Konneveden kansallispuistossa tehdään parhaillaan kävijätutkimusta, jonka tulokset valmistuvat vuodenvaihteessa. Lisäksi pian on alkamassa portaiden rakentaminen Kalajanvuoren pohjoisrinteeseen. Tarkemmasta rakentamisaikataulusta tiedotetaan sen varmistuttua sekä Luontoon.fi-sivuilla että Etelä-Konneveden kansallispuiston Facebookissa.

Kansainvälisen matkailun elpymistä odotetaan yhä

Ulkomaisia matkailijoita on saapunut Suomeen, mutta isommat ryhmät puuttuvat vielä. Sota muutti matkailua vahvasti: aiemmin kansallispuistoissa on vieraillut paljon Aasiasta tai Venäjältä tulleita matkailijoita, etenkin Lapissa ja Itä-Suomessa.  

– Matkailu ulkomailta Suomeen on käynnistynyt pitkän tauon jälkeen kevään aikana. Eri markkinat ovat tosin avautuneet hieman eri aikatauluilla. Valtaosa, yli 80 prosenttia, ulkomailta Suomeen saapuvista matkailijoista on Euroopasta. Tärkeimpiä markkinoita ovat Saksa, Ranska, Alankomaat, Iso-Britannia sekä Ruotsi. Kansainvälisiä yöpymisiä on kuitenkin vielä huomattavasti vähemmän kuin pandemiaa edeltävänä vuonna 2019. Matkailun palautumista ennalleen joudumme odottamaan vielä ainakin vuoden, ehkä jopa kaksi, kertoo johtaja Kristiina Hietasaari Visit Finlandista.

Luontokokemuksia arvostetaan – ja tarvitaan

Pandemia-aika ja maailman kriisit ovat osoittaneet, miten suuri merkitys kansallispuistoilla ja muilla luontokohteilla on terveydelle ja hyvinvoinnille. Kävijät arvostavat luontokokemuksiaan ja tyytyväisyys kansallispuistojen palveluihin ja retkeily-ympäristöön on korkea: 4,4 asteikolla 1–5. Metsähallitus kerää asiakaspalautetta luontokeskuksissa, asiakaspalvelupisteissä ja maastossa. Vuosittain maastossa tehdyillä kävijäkyselyillä saadaan tuhansilta vastaajilta arvioita ja tietoa retkikokemuksista ympäri Suomen.

– Kävijät ovat tyytyväisiä kansallispuistovierailuihinsa. Tyytyväisyyden syitä ovat luonto, maisemat, rauha ja ystävien seura. Myös retkeilypalvelujen, kuten reittien ja taukopaikkojen mittavien korjaustöiden tulokset ilahduttavat kävijöitä. Aktiviteettitoiveet ovat jatkuvasti monipuolistuneet ja niihin pyrimme vastaamaan mahdollisuuksien mukaan yhdessä matkailuyrittäjien kanssa, toteaa luontopalvelujohtaja Henrik Jansson Metsähallituksesta.