Keski-Suomen sairaanhoitopiirin alueella tartuntamäärät ovat tasaantuneet – Alue täyttää silti edelleen kiihtymisvaiheen tunnusmerkit

Alueellisen tartuntatautien torjunnan johtoryhmän (ns. Koronanyrkki) kokouksessa todettiin maanantaina 1.11.2021 KSSHP:n alueen koronatilanteen tasaantuneen muutaman viikon takaisesta. Tartuntoja on todettu edelleen tasaisesti monessa kunnassa KSSHP:n alueella, mikä työllistää terveydenhuollon jäljitystä. Viimeisen viikon aikana koronavirustilanne ei ole kuitenkaan enää pahentunut. Tartuntamäärien tasaantumisesta huolimatta alue täyttää edelleen kiihtymisvaiheen kriteerit. 

KSSHP:n alueella tartuntoja on todettu erityisesti perhe- ja ystäväpiireissä. Tartunnoista puolet on todettu rokottamattomilla. Kahdesti rokotettuja sairastuu erityisesti perheissä, joissa altistuminen on pitkäaikaista.  Kahdesti rokotetuilla tauti jää kuitenkin usein lieväksi ja lyhytkestoiseksi. Oireisena on tärkeää jäädä kotiin sairastamaan  pahimpien oireiden ajaksi, vaikka karanteenimääräyksiä ei enää automaattisesti anneta.

KSSHP:n alueella huolta aiheuttaa tartuntarypäs palveluasumisen yksikössä, jossa tartuntoja on todettu työntekijöillä ja asukkailla. Taudin leviämistä on rajattu asettamalla kaikki työntekijät ja asukkaat karanteeniin sekä aloittamalla kolmas rokotekierros. 


Sote-henkilöstön tulee hakeutua testiin lievistäkin oireista

Tartunnan leviämistä estävät toimenpiteet ovat edelleen tarpeen muuttuvassa epidemiatilanteessa. Sosiaali- ja terveysalan henkilöstön tulee hakeutua testiin lievistäkin oireista ja jäädä pois töistä oirehtiessaan. Sote-henkilöstön tulee käyttää maskia kaikissa kontakteissa, huolehtia hyvästä käsi- ja yskimishygieniasta ja turvaväleistä. Parhaimman suojan vakavaa tautia vastaan antaa täysi rokotesuoja 2. rokoteannoksen jälkeen.