Konnevesi melonta

Etelä-Konnevesi oli viime vuonna Keski-Suomen suosituin kansallispuisto – tulovaikutus 1,1 miljoonaa euroa

Kansallispuistojen käyntimäärät ylittivät viime vuonna ensi kertaa neljän miljoonan rajan valtakunnallisesti. Kansallispuistojen käyntimäärissä onkin noustu uudelle tasolle, jolle ei näy alamäkeä. Kävijöiden rahankäytön vaikutus paikallistalouteen kasvoi käyntimääriä voimakkaammin: kasvua oli 19 prosenttia verrattuna vuoteen 2020. Kansallispuistovierailun perinteiset syyt – luontoelämykset ja luonnon puhtaus, maisemat ja käynnin hyvinvointivaikutus – nousevat entistä vahvemmin esille kävijätutkimuksista.

Metsähallitus julkaisi tällä viikolla tiedot vuoden 2021 käyntimääristä kansallispuistoissa, retkeilyalueilla ja eräissä muissa suosituissa, seurannan piirissä olevissa kohteissa. Kansallispuistoissa vierailtiin vähän yli 4 miljoonaa kertaa ja retkeilyalueilla 559 800 kertaa. Verrattuna vuoteen 2020 kansallispuistokäyntien nousu oli 2 prosenttia, mutta vuoteen 2019 nähden peräti 25 prosenttia.

– Vuonna 2020 kansallispuistojen käyntimäärissä tehtiin ennätyksellinen hyppy. Vuosi 2021 osoitti, että kyse ei ollut ensimmäisen pandemiavuoden ilmiöstä. Vuoden 2020 ensikertalaiset ovat tulleet jäädäkseen. Kun tulevina vuosina kansainväliset matkailijat palaavat entisin tai korkeammin määrin, notkahdusta kansallispuistojen suosioon tuskin tulee, toteaa luontopalvelujohtaja Henrik Jansson Metsähallituksesta.

Etelä-Konneveden kansallispuisto oli vuonna 2021 Keski-Suomen suosituin kansallispuisto 38 600 kävijällään. Maakunnan muista kansallispuistoista Leivonmäellä vieraili 33 400 kävijää, Salamajärvellä 22 400 ja Pyhä-Häkissä 21 400 kävijää.

Etelä-Konneveden kansallispuiston taloudellinen vaikutus matkailualueelle on myös kasvussa. Vuonna 2021 kansallispuisto tuotti Metsähallituksen raportin mukaan alueelle 1,1 miljoonan euron kokonaistulovaikutuksen ja työllisti henkilötyövuosissa mitaten yhdeksän henkilöä.