Tekemistä Etelä-Konneveden kansallispuistossa

Etelä-Konneveden kansallispuistosta löytyy aavoja järvenselkiä, suojaisia saarisokkeloita ja suuria korkeuseroja. Jylhä vuorimaa kätkee suojiinsa järeitä haapoja ja rehevää kasvillisuutta. Kirkasvetinen Konnevesi on kalasääsken ja järvitaimenen valtakuntaa.

Veneily

Eteläisen Konneveden saariin levittyvän kansallispuiston koet parhaiten vesiltä. Järven länsiosien suurilla selillä nautit aalloista matka- tai moottoriveneellä. Etelä-Konnevedeltä on Pohjois-Konneveden kautta kanavayhteys Päijänteelle saakka. Veneesi voit laskea vesille veneenlaskupaikoilta eri puolilta järveä. Vältä maihinnousua pienille saarille ja luodoille lintujen pesimäaikaan 15.4.–31.7. Lue lisää veneilyreiteistä ja yrittäjien tarjoamista venekuljetuspalveluista.

Melonta

Sokkeloisen Kodanovisen saariston hiljaisuus ja rantojen pystysuorat kalliojyrkänteet tekevät melontaretkestä unohtumattoman. Vesiretken kruunaa evästauko jollakin Etelä-Konneveden saarten monista rantautumispaikoista. Kansallispuistossa ja sen lähialueilla on useita Rautalammin ja Konneveden kuntien ylläpitämiä melontareittejä.

Patikointi

Enonniemen laaja mannerosa kutsuu vaihtelevasta maastosta nauttivan patikoijan vieraakseen. Kalajan kierroksella (4,6 km) pääsee ihailemaan jättiläishaapoja ja Kalajanvuoren laelta avautuvaa maisemaa. Kolmen vuoren vaellus (14 km) kiertää koko jylhän Enonniemen. Loukkuvuoren lenkki (2,8 km) tarjoaa patikoitavaa Konnevesi-järveltä saapuville. Reitit ovat suurten korkeuserojen vuoksi vaativia. Helppo patikkareitti johdattaa kaikenikäiset Kalajan pysäköintialueelta Vuori-Kalajan kotalaavulle (1 km / suunta). Vuori-Kalajan alueella pääsee liikkumaan pyörätuolilla (300 m) avustajan kanssa.

Muut aktiviteetit kansallispuistossa

Hiihto: Tutustu talviseen kansallispuistoon järven jäällä hiihdellen. Muistathan varoa virtauskohtia. Puistossa ei ole huollettuja latuja ja jyrkkien maastonmuotojen vuoksi mannerosat eivät sovellu maastohiihtoon.

Kalastus: Kansallispuiston kupeessa on useita koskikalastuskohteita, kuten Konneveden Koskien seitsemän kosken koskireitti. Järvialueella voi onkia ja pilkkiä jokamiehenoikeudella. Järvialueella viehekalastus on sallittua yhdellä vavalla. Viehekalastusta varten pitää 18-64 vuotiaiden maksaa kalastonhoitomaksu. Luvat voi ostaa erälupien verkkokaupasta (eräluvat.fi). Kalastajan on tarkistettava kalastusrajoitukset osoitteesta kalastusrajoitus.fi!

Lintujen tarkkailu: Etelä-Konnevesi on kalasääsken valtakuntaa. Kesäillassa järvenselällä kaikuu kuikan kaihoisa huuto.

Lumikenkäily: Lumikengät ovat oiva kulkupeli sydäntalven paksussa lumessa. Reittejä ei pidetä auki talvella, mutta ne sopivat hyvin omatoimiseen tai ohjattuun lumikenkäretkeilyyn.

Marjastus ja sienestys: Poimi syyskesän marja- ja sieniherkut eväskoriin ja herkuttele metsän antimilla. Marjastus ja sienestys on sallittu jokamiehenoikeudella.

Pyöräily: Maaston jyrkkäpiirteisyyden vuoksi patikointireitit eivät pääosin sovellu pyöräilyyn. Pyöräilijöille suositellaan Kalajan pysäköintialueen ja Vuori-Kalajan kotalaavun välistä helppoa polkua sekä alueen teitä. Puiston järjestyssääntö sallii pyöräilyn vain teillä ja selvästi erottuvilla poluilla. Otathan huomioon muut poluilla liikkuvat.

Retkiluistelu: Kiidä peilikirkkaalla jäällä luistimin ja pidä tauko Lapinsalon saaren tai Enonrannan kotalaavulla. Muista kuitenkin varoa virtapaikkoja etenkin Konnekoskella ja Siikakoskella.

Sukellus ja snorklaus: Kurkkaa syvälle villin järvitaimenen valtakuntaan. Konneveden ja Vuori-Kalaja -lammen kirkkaissa vesissä näkösyvyys on huikeat 4-6 metriä. Varsinaisia palveluita sukeltajille ei ole, mutta kohde sopii omatoimisille harrastajille.