Etelä-Konneveden kansallispuiston reitit

Etelä-Konneveden kansallispuistosta löydät monipuolisia ja vaihtelevia reittejä niin maalta kuin vedestä. Reitit ovat suurten korkeuserojen vuoksi vaativia. Vuori-Kalaja -lammelle pääsee myös pyörätuolilla avustajan kanssa sekä patikoiden tai maastopyöräillen helppoa polkua pitkin.

Etelä-Konneveden kansallispuisto ja alueen muut retkeilyreitit löydät myös maksuttomasta Metsähallituksen Retkikartta-palvelusta. Palvelussa on valittavissa useita karttatasoja ja ne ovat myös tulostettavissa.

Kalajan kierros (4,6 km)

Kapua Kalajanvuoren laelle huimiin maisemiin ja nauti eväät kotalaavulla idyllisen lammen rannalla. Reippaile koko kierros haastavassa maastossa tai kulje vain alun helppo osuus Vuori-Kalajan kotalaavulle asti kilometrin verran suuntaansa.

Kulkuaika sulan maan aikaan: 2-4 tuntia

Suositeltu kiertosuunta: myötäpäivään
Reittimerkintä: keltainen maalimerkki

Kalajan kierros alkaa Kalajan pysäköintialueelta, kiertää Vuori-Kalaja-lammen itärantaa, nousee Kalajanvuoren laelle, laskeutuu sieltä Vuori-Kalajan kotalaavulle ja palaa takaisin pysäköintialueelle. 

Reitin ensimmäinen kilometri Kalajan pysäköintialueelta Vuori-Kalajan kotalaavulle on melko helppokulkuista sorapolkua, joka soveltuu jopa maastokelpoisille lastenrattaille. Perillä Vuori-Kalaja –lammen rannalla odottaa viihtyisä taukopaikka soutuveneineen. Lammen kiertävä, vuorelle nouseva ja sieltä laskeva osuus (2,6 km) on vaativa maaston jyrkkyyden ja epätasaisuuden takia. Koska reitti on hidaskulkuinen ja sen varrella on runsaasti nähtävää, kierrokseen kannattaa varata reilusti aikaa.

Retkeilyrakenteet

Vuori-Kalajan rannalla kotalaavu, tulentekopaikka, laituri sekä esteetön käymälä. Ota mukaasi omaa WC-paperia.
 

Nähtävää

Kirkasvetinen Vuori-Kalaja –lampi, Kalajanvuori, jättiläishaapoja kasvava vanha metsä sekä kahdeksan luontopolkutaulua, jotka esittelevät alueen luontoa ja historiaa.

Vuori-Kalajan esteetön reitti (0,3 km)

Ihastu Vuori-Kalaja –lammen upeisiin maisemiin ja vietä unohtumaton eväsretki keskellä kauneinta luontoa.

Kulkuaika sulan maan aikaan: 30 minuuttia
Reittimerkintä: keltainen maalimerkki

Vuori-Kalajan esteettömältä pysäköintialueelta pääsee sulan maan aikana kulkemaan esteetöntä reittiä avustajan kanssa noin 300 metrin ympyrälenkin. Maaston korkeuseroista johtuen reitti on vaativa esteetön reitti, jolla liikkujalle suositellaan avustajaa. Reitti kulkee osittain sorastettua metsäpolkua, leveää pitkosta sekä Vuori-Kalajan metsätietä pitkin. Reitin varrella on rannassa katselutasanne. Reitiltä pääsee myös tulentekopaikalle sekä kotalaavulle.

Retkeilyrakenteet

Vuori-Kalajan rannalla esteettömät kotalaavu ja tulentekopaikka sekä esteetön käymälä. Ota mukaasi omaa WC-paperia.

Nähtävää

Kirkasvetinen Vuori-Kalaja –lampi jylhine maisemineen.

Kolmen vuoren vaellus (14 km rengasreitti, yhteensä 16 km)

Kolmen vuoren vaelluksella pääset aitoon erätunnelmaan. Enonniemen jylhä luonto tarjoaa tiukkoja nousuja ja laskuja sekä komeita näköaloja. Konnevesi-järven huikean kauniilla rannoilla kelpaa syödä eväitä tai vaikka yöpyä.

Kulkuaika sulan maan aikaan: 6-12 tuntia
Suositeltu kiertosuunta: vastapäivään
Reittimerkintä: keltainen maalimerkki

Kolmen vuoren vaelluksen (14 km) lähtö- ja päätepiste on Vuori-Kalajan kotalaavu. Sinne päästäksesi kuljet ensin noin kilometrin melko helppokulkuista sorapolkua Kalajanvuoren pysäköintialueelta, jolloin reitille tulee pituutta yhteensä 16 km. Vaelluksella kierrät Kituvuoren, Loukkuvuoren ja Kalajanvuoren Enonniemen jylhissä maastoissa. Halutessasi voit myös poiketa Loukkuvuoren ja Kalajanvuoren näköalapaikoille ihailemaan maisemia kansallispuiston katolta.

Huomioitavaa: Erittäin haastava reitti, suuret korkeuserot, kivikkoa, juurakkoa, nousuja ja laskuja

Retkeilyrakenteet

Vuori-Kalajan kotalaavu ja tulentekopaikka sekä käymälä. Keskilahden tulentekopaikka, käymälä ja kanoottilaituri. Enonrannan kotalaavu, käymälä, laituri ja kanoottiporras. Ota mukaasi omaa WC-paperia. Lisäksi noin reitin puolivälissä on Majaniemen vuokratupa ja –sauna.

Nähtävää

Konnevesi-järven kuvankauniit rannat, Enonniemen vanhat metsät.

Loukkuvuoren lenkki (2,8 km rengasreitti)

Loukkuvuoren lenkki tarjoaa patikoitavaa veneilijöille ja melojille. Vuoren laelta avautuvat parhaat maisemat kansallispuistoon.

Kulkuaika sulan maan aikaan: 2 tuntia
Suositeltu kiertosuunta: vastapäivään
Reittimerkintä: keltainen maalimerkki

Loukkuvuoren lenkillä patikoit melko haastavassa maastossa Loukkuvuoren laelle ja sieltä takaisin rantaan. Reitillä on kivikkoa, juurakkoa ja jyrkkiä ylä- ja alamäkiä. Ylhäältä avautuvat upeat maisemat Konnevesi-järvelle.

Veneilyreitit

Etelä-Konneveden halki kulkee sisävesiväylä Konneveden Häyrylänrannasta itään kohti Rautalammin Konnekoskea. Siltä erkanevat väylät Rääkänselältä pohjoiseen Närelahteen ja Mäkäräniemenselältä pohjoiseen Kivisalmeen sekä etelään Pitkäpohjanlahteen. Väylän syvyys on 1,8 metriä. Ole varovainen liikkuessasi väylien ulkopuolella, sillä Etelä-Konnevedellä on runsaasti matalikkoja ja karikoita yllättävissä paikoissa. Vesistö on vaativa kokemattomalle veneilijälle.

Melontareitit

Kansallispuistossa ja sen lähialueilla on useita pituudeltaan ja vaikeustasoltaan vaihtelevia melontareittejä:

Kaikista reiteistä löytyy lisätietoa ja turvallisuussuunnitelmat:

Reittejä ylläpitävät Rautalammin  ja Konneveden kunnat.